Zapiekanka z kaszy jaglanej i cukinii

Pyszna lekkostrawna potrawa na popołudniowy obiad, czy też kolację. Każdy posiłek z kaszą jaglaną  „postawi na nogi”.

 Kasza jaglana:

  • dostarcza pełnowartościowego białka, błonnika, wit. z gr. B,
  • bogata w wapń, fosfor, potas, żelazo, lecytynę i krzemionkę,
  • jest zasadotwórcza i lekkostrawna.

 Składnik:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • cebula pokrojona w kostkę
  • połowa odsączonej cukinii startej na grubych oczkach
  • 2 łyżki startego sera żółtego (można pominąć)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia, tymianek

 Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki mieszamy, wykładamy na prostokątną blachę , z wierzchu polewamy oliwą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C, około godziny. 

Najlepsza na drugi dzień :)