Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym

Rozgrzewająca i aromatyczna zupa.

Soczewica - prosta w przygotowaniu, łatwo dostępna, a jaka kopalnia składników mineralnych, tylko dlaczego tak rzadko wykorzystywana w naszej kuchni?

Należy do roślin strączkowych, zawiera lekkostrawne białko, błonnik, charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu foliowego, żelaza, wapnia i fosforu.

Pozytywnie działa na nasze serce i układ krwionośny,  wzmacnia układ trawienny, posiada niski indeks glikemiczny.

 Składniki:

  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 2 nieduże marchewki
  • ½ szklanki wiórek kokosowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • szczypta kurkumy
  • listek laurowy
  • ⅓ łyżeczki gorczycy
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ⅓ łyżeczki curry
  • sól morska, pieprz cytrynowy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • do posypania pestki dyni

Przygotowanie:

Do gotującej wody dajemy czerwoną soczewicę (nie wymaga moczenia i gotuje się bardzo szybko!), pokrojoną marchewkę, cebulę, czosnek i przyprawy.

Oddzielnie zalewamy wiórki kokosowe wodą w ilości 1,5 szkl. i miksujemy, aż powstanie mleczko kokosowe. Dolewamy mleczko do gotującej się zupy.

Na sam koniec skrapiamy cytryną i posypujemy pestkami dyni.

 

Smacznego