Krem fenkułowo-porowy z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 1 fenkuł (koper włoski)

  • 2 duże pory

  • kawałek dyni Hokkaido

  • 1,25 l bulionu/wody

  • 125 ml mleczka kokosowego

  • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

  • 2 listki laurowe, ziele angielskie, sól/sos sojowy, pieprz

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • oliwa z oliwek

  • świeży koperek

Wykonanie:

Fenkuł i dynię pokroić, skropić oliwą, zawinąć w papier do pieczenia i upiec w piekarniku w 200 st przez ok. 20-25 minut.

Na patelni podsmażyć pokrojonego pora.

Do garnka wrzucić listki laurowe, zielę angielskie, upieczonego fenkuła z dynią, podsmażonego pora, kaszę jaglaną i mleczko kokosowe, a następnie zalać bulionem/ wodą. Gotować ok 20-30 minut. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem.