Kotlety zbożowe z sosem pomidorowo-dyniowym i ciecierzycą

Składniki na kotlety:

  • 4-5 łyżek ugotowanego orkiszu

  • 4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

  • 1-2 szt. ugotowanej marchewki

  • cebula

  • 2-3 ząbki czosnku

  • natka pietruszki, koperek

  • sos sojowy

  • kurkuma, rozmaryn, majeranek

  • pieprz, sól morska (opcjonalnie gomasio)

  • 1 łyżka oliwy z oliwek / oleju rzepakowego/ masła klarowanego

  • zmielone siemię lniane - jako zagęstnik

  • mąka razowa - do obtoczenia

Składniki na sos pomidorowo-dyniowy z ciecierzycą:

  • słoik przecieru pomidorowego/puszka pomidorów

  • kawałek dyni Hokkaido

  • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy albo z puszki

  • 2 czerwone cebule

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • świeża bazylia i rozmaryn

  • só morska, pieprz

Przygotowanie orkiszu

Ziarna orkiszu należy moczyć, najlepiej całą noc w lekko zakwaszonej wodzie np. sokiem z cytryny. Następnie odcedzić i gotować ok. 1,5h.

Przygotowanie kaszy jaglanej

Przepłukaną kaszę (ok. ⅓ szklanki) wrzucić do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut.

Przygotowanie kotletów

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie, dodając rozdrobniony czosnek. Następnie dodać ugotowane zboża, marchewkę i zmiksować. Dorzucić posiekany koperek i natkę pietruszki, kurkumę,rozmaryn, majeranek, sos sojowy i siemię lniane. Wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze. Kotlety powinny mieć konsystencję dość zwartą, lekko klejącą. Formować małe kotleciki (najlepiej robić to w rękawiczkach i zwilżać delikatnie wodą) i obtaczać w mące razowej. Smażyć na rozgrzanym oleju/oliwie.

Przygotowanie sosu

Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną dynię i poddusić do miękkości. Dodać przecier pomidorowy i doprawić. Na koniec wrzucić ciecierzycę, zagotować  i posypać świeżymi ziołami.