Wegetariańska grochówka

Składniki:

  • ½ szkl. grochu połówkowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 ziemniak
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 liść laurowy, majeranek, cząber suszony, tymianek, sól morska, sos sojowy, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Groch namocz wcześniej w wodzie, chociaż na 1h (nie jest to zabieg konieczny, ale polecamy - szybciej się ugotuje). Groch ugotuj osobno w wodzie z odrobiną majeranku, cząbru i tymianku. Pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler uduś na oliwie z cebulą i zmiażdżonym czosnkiem. Wlej ok. 1 l wody, dodaj pokrojonego ziemniaka i liść laurowy. Pod koniec gotowania dodaj ugotowany groch, dopraw przyprawami do smaku i chwilkę jeszcze gotuj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj wrzątku.