Zupa krem z kukurydzy i awokado

Składniki:

  • porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ziemniaki
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 awokado
  • pół puszki kukurydzy
  • 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku

Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę. Zalać zimną wodą (ok. 2 l), zagotować i gotować ok. 5 minut na małym ogniu. Następnie dodać opłukane mięso, sól i pieprz i kukurydzę. Gotować, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Wtedy je wyjąć, ostudzić, obrać z kości i drobno posiekać.
Zupę z warzywami i mięsem zmiksować, zagotować ponownie i dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek. Zaprawić śmietaną lub jogurtem. Podawać z kawałkami awokado i pozostałą kukurydzą, posypać natką.