Parippu - zupa z soczewicy i mleczka kokosowego

Składniki:

  • 0,5 l wody
  • 25 dag (około szklanki) czerwonej soczewicy
  • 250 ml (szklanka) mleczka kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 1 pomidor
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól do smaku

Część podsmażana:

  • 2 łyżki dobrego oleju
  • 1 mniejsza cebula
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki czarnej gorczycy
  • 8 - 10 listków curry

Sposób przygotowania:
Do niezbyt dużego garnka wlać 0,5 l zimnej wody i wsypać soczewicę. Zanim zacznie się gotować, posiekać cebulę, pomidora oraz papryczki po uprzednim usunięciu z nich nasion. Dodać całość do wywaru. Następnie wsypać kolendrę, kmin i kurkumę. Wlać mleczko kokosowe. Całość gotować na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Zupa zgęstnieje w miarę, jak będzie mięknąć soczewica. Gdyby całość okazała się zbyt gęsta, można dolać odrobinę wrzącej wody.
Przygotować mały rondel lub patelnię. Rozgrzać w nim olej i wsypać nasiona kminu oraz gorczycy. Przykryć pokrywką, gdyż nasiona będą pękać i fruwać po całym naczyniu. Następnie dodać posiekaną cebulkę i listki curry. Podsmażać, aż cebula się zezłoci.
Całość przełożyć do garnka z soczewicą. Posolić do smaku.
Ilość składników zapewni 3-4 porcje. Czas przygotowania - około 20 minut.