Zielone jest zdrowe, czyli krem strączkowy ze słonecznikiem

Składniki:

  • skrzydełko z kurczaka
  • 40 dkg pręgi wołowej
  • torebka mrożonego groszku
  • torebka mrożonego bobu (jeśli jest sezon można surowego)
  • 1 włoszczyzna (dobrze dodać dodatkową marchewkę, jeśli w paczce jest jej mało)
  • 1 nieduża cebula
  • garść pestek słonecznika
  • kilka kiełków słonecznika
  • kwaśna, gęsta śmietana 18%
  • sól, pieprz do smaku,
  • zioła wszelkie świeże pachnące: my pokroiliśmy kilka liści bazylii

Przygotowanie:
Skrzydełko z kurczaka i pręgę wołową starannie myjemy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy bulion, do którego dorzucamy włoszczyznę (wcześniej umyte i obrane warzywa). Małą cebulę kroimy w cienkie talarki i podsmażamy na maśle. Dorzucamy do gotującego się bulionu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Do gotującego się bulionu wrzucamy mrożony groszek. Oddzielnie gotujemy bób w osolonej wodzie. Miękkie strąki bobu odcedzamy i obieramy z łupinek. Marchew, seler i zielony groszek miksujemy blenderem na jednolitą masę dodając także obrany bób. Wyłączamy bulion, odcedzamy sam wywar. Wlewamy zmiksowane warzywa i całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika. Krem wlewamy do barszczówki. Na wierzchu kładziemy łyżkę kwaśniej śmietany, klika kiełków słonecznikowych i posypujemy prażonymi pestkami.