Zupa rybna

Oprócz ryby potrzebne są:

  • seler (pół), pietruszka (1 szt.) i marchewka (2 szt.) do wywaru
  • oraz pokrojone w cienkie paseczki:
  • seler naciowy (4 gałązki)
  • skórka z ogórka (świeżego, jednego)
  • marchewka (ze 3)
  • posiekana świeża kolendra (mała garść)
  • mały kawałek imbiru
  • plasterek limonki
  • słodka śmietanka- 100 ml
  • przyprawy: pieprz czarny i zielony w ziarenkach, ziele angielskie i sól

Wykonanie

Rybę zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, wodę zlewamy w celu usunięcia wszelkich toksyn. Rybę płuczemy i zalewamy świeżą wodą, do której oprócz ryby wkładamy 2 całe marchewki, 1 pietruszkę, 1/2 selera, przyprawy (pieprze i ziele).

Wywar ma 1/2 godziny mrugać na ogniu.

Potem wyjmujemy rybę (trzeba będzie oddzielić mięso od ości), a wywar odcedzamy, wkładamy do niego warzywa pokrojone w cienkie paseczki, imbir i plasterek limonki i zagotowujemy.

Po zagotowaniu wyłączamy ogień, a do zupy dodajemy śmietankę i posiekaną kolendrę.

Na talerz wkładamy kawałki ryby i zalewamy zupą. Smacznego!