Makaron z brokułami i orzechami

Dostarcza witamin i składników mineralnych, daje uczucie sytości, danie przygotowuje się szybko (około 20minut).

Składniki na 1 porcję:

  • 50g makaronu pełnoziarnistego (1/2 szklanki drobnego przed ugotowaniem, można wybrać dowolny kształt)
  • 150g brokułów
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerwona cebula pokrojona w plastry
  • ½ czerwonej lub żółtej papryki pokrojonej w paski
  • garść orzechów włoskich
  • przyprawy (bazylia, tymianek, sól, pieprz, papryka słodka)

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Brokuły krótko gotować w wodzie. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i paprykę (3-4minuty). Dodać brokuły i orzechy, smażyć 1-2 minuty. Wymieszać z makaronem, można dodać natkę pietruszki lub koperek.