Indyk w potrawce

Składniki:

  • 4 piersi z indyka, bez skóry pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka mąki pszennej razowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 250ml wody
  • 4 marchewki pokrojone w kostkę
  • 280g groszku z puszki
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • sól, pieprz, natka pietruszki

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą i pieprzem, obtoczyć w niej kawałki indyka (sposób: suche składniki wrzucić do torebki foliowej, dodać mięso, zawiązać, podrzucić kilka razy i pougniatać, mięso będzie obtoczone a przy tym uniknie się bałaganu). Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek (3-4 minuty). Dodać mięso, smażyć 20-25 minut, jeśli zacznie przywierać podlać odrobiną wody. Dorzucić marchew i groszek, dolać wody, gotować na małym ogniu około 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodać paprykę, gotować kilka minut. Gotowe danie posypać pietruszką.