Łosoś po śródziemnomorsku

Danie to zawiera sporo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin, wspomaga układ krwionośny, obniża poziom cholesterolu, dostarcza pełnowartościowe białko. Danie gotowe w 30-40 minut.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 zielona i 1 czerwona papryka pokrojona w plasterki
  • 600g filetów z łososia
  • 3 pomidory pokrojone w plasterki
  • 2 łyżki octu balsamicznego (można go zastąpić sokiem z cytryny)
  • 1 liść laurowy
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • 6 posiekanych listków bazylii (lub płaska łyżka suszonych)
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Lekko natłuścić płaską formę do pieczenia lub wyłoży pergaminem. Na oleju podsmażyć cebulę i paprykę, aż zmiękną, dodać ocet balsamiczny i przyprawy. Filety ułożyć w formie, przykryć cebulą z papryką, na wierzch położyć plastry pomidorów i koperek. Skropić wierzch oliwą i przykryć folią. Piec 20 minut, aż ryba będzie miękka.