Gulasz z dorsza i pomidorów

Składniki:

  • 600 g filetów z dorsza
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 2 duże kleiste ziemniaki
  • 1 żółta papryka
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 cukinie
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy, selera kroimy w plasterki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez ok. 8 minut. Dodajemy uprzednio pokrojone w kostkę marchewkę, paprykę, ziemniaki oraz tymianek. Smażymy kolejne 5 minut, aby warzywa lekko się zrumieniły. Następnie do warzyw wlewamy pomidory z puszki oraz 2-3 szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy na niedużym ogniu do czasu, aż wszystko będzie miękkie. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy razem z fasolką szparagową do podgotowanego gulaszu. Po 3 minutach na warzywach układamy filety z dorsza, patelnię przykrywamy i podgrzewamy przez 15 minut. Gulasz podajemy obficie posypany pietruszką.