Bułeczki orkiszowe

Składniki:

  • 500 g mąki (pół na pół orkiszowej i graham typ 1850)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g płatków zbożowych, np. owsianych
  • 50 g nasion (np. dyni, słonecznika, lnu, sezamu)
  • 375 ml letniej wody
  • 1 płaska łyżka soli morskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w 50 ml wody, dodać łyżkę mąki i odstawić na 15 minut. Pozostałą mąkę wymieszać z solą, nasionami i płatkami, dodać zaczyn, resztę wody i oliwę. Zagnieść dobrze ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na min. godzinę. Uformować bułeczki, odstawić jeszcze na 15 minut, posypać np. słonecznikiem i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika, piec ok. 30 minut.

Smacznego