Jajka faszerowane na ciepło i zimno (2 wersje)

Jajka faszerowane na ciepło

  • 8 jaj
  • kilka pieczarek
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
  • słonecznik, pokruszony chleb - do posypania

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, dzielimy na połowę (bez obierania; ze skorupką), wyciągamy żółtka, rozgniatamy widelcem. Pieczarki drobno kroimy i dusimy na małym ogniu. Gdy lekko przestygną, dodajemy żółtka, zieleninę, śmietanę, musztardę i doprawiamy. Połówki białek wypełniamy masą, posypujemy chlebem lub słonecznikiem i zapiekamy w piekarniku w 180 stopni przez 10 - 15 minut.

Jajka  faszerowane na zimno

  • 7 - 8 jaj
  • tuńczyk w sosie własnym lub ryba wędzona
  • 1 cebula
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska, pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dzielimy na połowę, wyciągamy żółtka, rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki. Połówki białek wypełniamy masą i układamy na półmisku, polewamy sosem zielonym.

 Sos zielony I

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • rzeżucha, szczypiorek, natka pietruszki, dowolne kiełki
  • odrobina soku z cytryny
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sos sojowy, sól
  • tymianek
  • woda

Przygotowanie:

Płatki uprażyć w garnku, dodać ok ½ litra wody i gotować około 15 minut, zmiksować i doprawić sosem sojowym, solą. Wsypać pokrojoną zieleninę, dodać sok z cytryny, jogurt i tymianek. Jeśli sos będzie za gęsty, można dodać wrzącej wody.

Sos zielony II

  • mały jogurt naturalny
  • kilka łyżek śmietany
  • rzeżucha, szczypiorek, natka pietruszki, dowolne kiełki
  • odrobina soku z cytryny
  • sól morska, pieprz
  • tymianek

 Przygotowanie:

Rzeżuchę, szczypiorek i natkę pietruszki drobno posiekać. W misce wymieszać pozostałe składniki i dodać pokrojoną natkę, szczypiorek i rzeżuchę.