Pasztet z soczewicy

Bardzo dobry na kanapki, a podany z kaszą i surówką może również stanowić smaczne danie obiadowe.
Świetne źródło białka, błonnika, witamin z gr.B, beta-karotenu, fosforu, żelaza, wapnia oraz magnezu.
Przepis pochodzi z programu „Rewolucja na talerzu”

Składniki
500 g czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 cebula
1 ząbek czosnku

2 łyżeczki utłuczonych nasion kolendry
2 łyżeczki curry
ok. 2 cm korzenia imbiru
2 jajka
garść pistacji
sól i pieprz

Sposób przygotowania

1. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oliwie, dorzucić marchewkę i przyprawy kolendrę i curry, chwilkę podsmażyć.
3. Dodać soczewicę, starty imbir i czosnek.
4. Całość zalać wodą i posolić. Gotować aż całość uzyska konsystencję gęstej papki. W razie potrzeby dolewać wodę
5. Masę wystudzić, dodać jajka i posiekane pistacje.
6. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 st przez ok. 30 minut.

Smacznego życzy Ania i Sztuka Odżywiania