Budyń jaglany z musem owocowym

Budyń jaglany z musem owocowymBudyń jaglany

  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej

  • suszone daktyle (opcjonalnie) - wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie

     Przepłukaną kaszę wrzucić do 1 szklanki wrzątku i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut, nie mieszać.

Ugotowaną kaszę zmiksować dolewając stopniowo ciepłej wody, tak aby uzyskać konsystencję budyniu/kremu (wg uznania). Można dodać podczas miksowania namoczone daktyle.

 Mus owocowy

  • świeże owoce np. jagody/maliny/gruszki/banan

  • miód/ suszone owoce/melasa - do wyboru

  • posiekane orzechy/uprażone ziarna

Owoce zmiksować i dosłodzić wg uznania.

Suszone owoce dobrze wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie.

Do przygotowanych pucharków nałożyć najpierw część musu owocowego, na to budyń jaglany i resztę musu owocowego. Udekorować np. posiekanymi orzechami/uprażonymi ziarnami i świeżymi owocami.