Chlebek dyniowo-bananowy

Składniki:

  • 150 g upieczonej/podduszonej dyni

  • 2 szkl. mąki orkiszowej
  • 1 i ½ szkl, płatków zbożowych (owsianych, żytnich, orkiszowych)
  •   ½ szkl cukru trzcinowego nierafinowanego
  • ⅓ szkl miodu płynnego/melasy

  • 1 banan

  • 50 g roztopionego masła

  • ¼ szkl oliwy z oliwek/oleju rzepakowego

  • 2 jajka

  • 2 płaskie łyżeczki sody

  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Do jednej miski dać mąkę, płatki zbożowe, cukier, sodę i cynamon. W drugiej wymieszać roztopione masło,oliwę, miód i jajka. Banana i dynię (jeśli pieczona) rozgnieść widelcem i wymieszać z mokrymi składnikami. Wlać je następnie do sypkich składników i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do podłużnej foremki wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st przez ok. 40 minut.