Pasta z bakłażana i papryki

pasta z bakłażana i paprykiPrzysmak kuchni bułgarskiej tzw. Kiopołu albo Ajvar. Ciekawy, lekko słodkawy smak pasty, który  idealnie pasuje do mięsa, kanapek lub makaronu. Bakłażan i papryka są bogate w składniki odżywcze i mineralne m.in.: wit. C, B, PP, K, B-karoten, , wapń, fosfor, magnez, żelazo i błonnik.

 Składniki

  • 1 bakłażan
  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól morska lub kamienna,  pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki

 Przygotowanie

Bakłażana przekroić na pół, posolić, po 30 min. wytrzeć powstałe na nim krople soku ręcznikiem papierowym (pozbywamy się w ten sposób goryczki).

Bakłażana, pomidora, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, dodać obrany czosnek , oliwę , sól i pieprz.

Wyłożyć wszystko na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika na 35-40 minut. (w trakcie pieczenia wymieszać dwa razy)

Po upieczeniu warzywa zmiksować i podawać posypane natką pietruszki.


Smacznego!