Cały świat biega. Biegi uliczne co chwilę paraliżują ruch na drogach, bo biegną w nich setki, czasem tysiące ludzi. Strony o bieganiu wyrastają jak grzyby po deszczu - radzą które buty są najlepsze, jak się rozgrzewać, poprawić swoją wydolność i uniknąć kontuzji. Kondycja i ćwiczenia są oczywiście niezmiernie ważne, jednak poza tym warto skupić się także na diecie.
Istnieją ścisłe przepisy dotyczące diety osób biegających: jeść należy najpóźniej na godzinę przed treningiem, po biegu dobrze jest zjeść banana, źródło potasu i magnezu, czy jajko, źródło białka potrzebnego do budowy mięśni. To zalecenia powiązane z treningiem, jednak pewne potrawy i pokarmy powinny wejść na stałe do menu osoby aktywnej fizycznie.
Poniżej mała ściąga z pokarmów zalecanych w diecie biegaczy wraz z opisem ich właściwości i wpływie jaki mają na nasz organizm. Do biegu, gotowi, start!
- Migdały. Biegacze powinni jeść garść migdałów trzy do pięciu razy w tygodniu. Orzechy, a w szczególności migdały, są doskonałym źródłem witaminy E. Badania wykazały, że spożywanie orzechów kilka razy w tygodniu obniża poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko chorób serca. Ponadto witamina E w formie, w jakiej znajduje się w orzechach, ma działanie antynowotworowe.
Wielu dorosłych dopada przypadłość zwana „chęcią na słodycze", czasami jest to nawet forma uzależnienia. Skąd ta magia słodkiego smaku? Przyczyn jest wiele. Jest to pierwszy smak, jaki poznaje noworodek, małe dzieci dostają słodycze w prezencie i w nagrodę. Urodziny świętujemy słodkim tortem, a smutki zajadamy lodami i batonami. Słodki smak jest naturalnie kojarzony z przyjemnością, dlatego bardzo ciężko jak nam z niego zrezygnować. Szczęśliwie można cieszyć się słodkim smakiem nie rezygnując przy tym ze zdrowych nawyków żywieniowych. Wystarczy zamienić białą mąkę i cukier rafinowany na zdrowsze odpowiedniki i voila! Zdrowe i pyszne słodycze dla wszystkich miłośników słodkości.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, daje nam energię do działania, zwiększa odporność i koncentrację. Dlaczego więc większość z nas zapomina o śniadaniu albo bagatelizuje jego wpływ na nasze zdrowie? Jedną z przyczyn może być brak pomysłów lub czasu, jednak warto wstać wcześniej i przygotować sobie pyszny posiłek, który ma tak duży wpływ na nasze zdrowie.
Dlaczego śniadanie jest tak ważne oraz jaki wpływ ma jego brak na nasze zdrowie i samopoczucie? Wiele badań potwierdza, iż pierwsze śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków. W nocy nasz organizm odpoczywa i regeneruje się, natomiast w ciągu dnia często jesteśmy na pełnych obrotach. Dlatego musimy dostarczyć sobie odpowiedni zastrzyk energii w postaci pełnowartościowego śniadania, a tym samym zwiększyć naszą odporność, koncentrację i poprawić samopoczucie.
Dieta bezglutenowa jest obecnie jedną z najpopularniejszych diet eliminacyjnych na świecie. Większość z nas zna przynajmniej jedną osobę, która wykluczyła gluten ze swojego jadłospisu. Czy zawsze jest to świadoma, poparta diagnozą decyzja? Czy gluten szkodzi każdemu z nas i należy go na stałe wykluczyć z diety? Wiele osób utożsamia gluten z pieczywem, a występuje on także w wędlinach, przyprawach czy koncentratach spożywczych. Więcej informacji na temat właściwości i występowania glutenu w artykule Wszystko o glutenie. W tym artykule skupimy się na schorzeniach związanych z obecnością glutenu w diecie (celiakia i alergia na gluten) oraz sposobach ich leczenia (w tym o diecie bezglutenowej).
Czym różnią się celiakia i alergia na gluten?
Celiakia i uczulenie na gluten to dwie różne choroby, choć dolegliwości są podobne. W obu przypadkach leczenie sprowadza się do eliminacji glutenu. Jednak z alergii na gluten dzieci najczęściej wyrastają z wiekiem. Celiakia to choroba na całe życie, wymagająca stosowania diety.
Gdy słyszymy słowo dieta na myśl przychodzi nam zbiór zasad, których należy przestrzegać i lista produktów, których nie wolno nam jeść. Dieta kojarzy się z wyrzeczeniami, uczuciem głodu i tęsknotą za ulubionymi potrawami. Diety są przeróżne, jedne wykluczają z jadłospisu węglowodany, inne zalecają ograniczenie nabiału, jeszcze inne nakazują jedzenie wyłącznie surowych owoców i warzyw. Różne też spełniają zadania - jedne służą oczyszczeniu organizmu z toksyn, inne mają odkwasić organizm czy pomóc schudnąć. Cechą wspólną wszystkich tych diet jest ich terminowość - stosujemy je przez określony okres, ponieważ najczęściej nie dostarczają naszemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników.
Wyjątkiem jest dieta zbilansowana - dieta, która nie wyklucza żadnego z rodzajów żywności, dzięki czemu pokrywa zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki odżywcze. Podstawą zachowania zdrowia jest harmonijne odżywianie, umiar i wyeliminowanie szkodliwych nawyków żywieniowych. Dieta zbilansowana, przygotowana przez specjalistę od żywienia, jest gwarancją zachowania zdrowia i poprawy sylwetki bez konieczności rezygnowania z ulubionych potraw. Dobrze rozpisana dieta rozgrzewa podczas chłodnych miesięcy, dodaje energii i poprawia nastrój.
Gdy mowa o rozgrzewających właściwościach diety, nie sposób nie wspomnieć o termice produktów.
Mówi się, że najtrudniej jest zacząć. Zacząć ćwiczyć, jeździć na rowerze, zdrowo jeść. O ile jazdy na rowerze się nie zapomina, to w przypadku zdrowego odżywiania przydaje się pomoc. W nadmiarze informacji (często nawzajem się wykluczających) łatwo się zagubić i zniechęcić. Dlatego, na prośbę naszych czytelników, stworzyliśmy Starter Zdrowego Odżywiania. Narzędzie, które pomoże wszystkim zagubionym w świecie zdrowego jedzenia, początkującym, którzy chcą spróbować zmienić swoją dietą oraz tym, którzy chcą zdrowo żywić siebie i swoją rodzinę.
Na Starter zdrowego odżywiania składają się cztery ebooki, które razem stanowią pełne wprowadzenie w temat zdrowego żywienia: Jedz zdrowo! Najtrudniejszy pierwszy krok..., Jak przygotować zdrowe i szybkie menu. Poradnik z przepisami, Sezonowe listy zakupów oraz Jak ograniczyć sól w diecie?.
Jedz zdrowo! Najtrudniejszy pierwszy krok... to swego rodzaju pigułka wiedzy o zdrowym odżywianiu. Stanowi przewodnik po świecie zdrowej kuchni, w oparciu o wielowiekową mądrość Wschodu (medycyna chińska, ajurweda), polskie tradycje żywieniowe (od ciepłego śniadania, przez picie kompotów, używanie ziół czy kiszonek), jak i współczesną wiedzę akademicką.
Jesień, choć bywa piękna i słoneczna, z całą pewnością nie należy do najprzyjemniejszych pór roku. Dni są coraz krótsze, coraz częściej pada deszcz, a ciągłe zmiany temperatur stanowią spore wyzwanie dla naszego układu odpornościowego. I zwyczajnie bywa nam zimno!
Jak przetrwać jesień i zimę bez ciągłych infekcji, zatkanego nosa i dreszczy?
Plan spędzenia całego listopada i grudnia pod kocem wydaje się być kuszącą opcją, niestety, raczej niewykonalną. Wychodzić na dwór trzeba, a to oznacza konieczność rozgrzania organizmu od środka. Jak? Poprzez odpowiednią dietę, taką która zawiera odpowiednią dobrane produkty służące utrzymaniu naszego organizmu w cieple.
Jeśli łatwo marzniesz, chcesz spróbować nowych smaków (uczymy przyprawiać!), a zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne - to mamy wzorcowy jadłospis rozgrzewający, gotowy do spróbowania i wielokrotnego użycia!
Zioła i przyprawy stanowią łatwo dostępny i tani środek leczniczy, nie powodujący skutków ubocznych, jak wiele specyfików farmaceutycznych. Z ziół możemy przygotować z nich herbatki lecznicze na przeziębienia, gorączkę, kaszel, katar, stany alergiczne, bóle brzucha i wiele innych problemów zdrowotnych. Poniżej spis najpopularniejszych ziół i przypraw o leczniczym działaniu.
BEZ CZARNY - z suszonych kwiatów robimy herbatkę. Działa napotnie, moczopędnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie. Skuteczny środek na gorączkę, katar oraz suchy kaszel. Z owoców robimy sok i powidła - są dobre na zaparcia i w przeziębieniach. Dawkowanie dla dziecka: 1 łyżka soku rozpuszczonego w ciepłej wodzie 1-2 razy dziennie. Dawkowanie dla dorosłego: 2-3 łyżki soku 2 razy dziennie.
Bez czarny łagodzi stany alergiczne.
LIPA - skuteczny środek na przeziębienia, gorączkę, suchy kaszel, grypę i anginę.
Przepis na naturalną aspirynę, która obniża temperaturę i łagodzi ból:
1 łyżka kwiatów lipy i czarnego bzu - zalać wrzątkiem i parzyć ok. 10 minut, można dodać miód, sok malinowy, a po wypiciu wskakujemy do łóżka.
PODBIAŁ - skuteczny środek na przeziębienia z wysoką gorączką, ma działanie wykrztuśne. Na chrypkę, suchy kaszel i astmę.
1 łyżeczka suszonych kwiatów na 1 szklankę wody, gotujemy ok. 3 min, odstawiamy na 15 min.
Sól i pieprz, czasem bazylia czy czerwona papryka - tych przypraw używamy wszyscy. Wiele osób boi się spróbować w kuchni czegoś innego - a przecież przyprawy to samo dobro!
Nadają smak potrawom, rozgrzewają, poprawiają trawienie i dają nieskończone pole do popisu w kuchni.
Poniżej kilka rad i wskazówek dotyczących przypraw - do zapamiętania i wykorzystania w kuchni.
Nikt nie lubi zimnej i deszczowej jesieni. Zwłaszcza rodzice małych dzieci. Dla nich jesień to choroby, gorączki i ciągłe zwolnienia z pracy. Szef się niecierpliwi, ale to przecież stały element życia każdej mamy - dzieci chorują! Czy muszą? Czy jesień musi oznaczać ciągły katar, kaszel i wchodzenie z jednej infekcji w drugą? Wiele zależy od nas, rodziców, i tego, czym karmimy nasze dzieci (i nas samych). Co wię możesz zrobić?
Dieta źródłem odporności?
To dla wielu dość odległe skojarzenie, a przecież ponad 70% układu odpornościowego znajduje się w jelitach. To co jemy, czym karmimy nasze dzieci, przekłada się naszą podatność na infekcje. Odporność dzieci to według reklam syropy, suplementy i krople. Są to sztuczne składniki, a przecież prawie wszystko można dostarczyć organizmowi poprzez odpowiednie odżywianie. Jedzenie ma znaczenie! Co i jak powinny jeść nasze dzieci, żeby zdrowo przejść przez jesień? Należy pamiętać o kilku prostych zasadach.
Czy jeść zdrowo może oznaczać również szybko, tanio i w prosty sposób?
Tak! Dla Sztuki Odżywiania zdrowo oznacza lokalnie, różnorodnie i sezonowo, ale ważna jest też zasada "życie jest sztuką możliwego". Dlatego właśnie powstał Poradnik jak przygotować zdrowe i szybkie menu (z przepisami) - by pokazać, że można odżywiać się zdrowo nie wydając majątku, nie spędzając w kuchni całego dnia i nie będąc specjalistą od żywienia.
Wiemy jak łatwo zagubić się w temacie zdrowego jedzenia. Dlatego nasz e-book wprowadza w temat w sposób łatwy, odpowiedni dla początkujących. Nasz poradnik pomoże Ci odnaleźć się w gąszczu żywieniowych porad i ułatwi codzienne wybory dotyczące odżywiania.
Dzięki liście zakupów łatwo przygotujesz składniki potrzebne do ugotowania potraw z tygodniowego menu. Wierzymy, ze najzdrowsze jest jedzenie lokalne, bez chemii. Lista zawiera w większości warzywa, owoce i kasze, jest więc bardzo ekonomiczna.