Sztuka odżywiania dla zaawansowanych
|
Wpisał Agata Baryszników
|
Po jedzeniu, cukry złożone (czyli węglowodany) trawione są do jednego cukru prostego – glukozy. To ona krąży w naszej krwi. Jej zadaniem jest dostarczanie nam energii do pracy, jazdy na rowerze czy czytania tego artykułu. Od środka - jest niezbędna do utrzymywania temperatury ciała, pracy komórek, organów wewnętrznych, mięśni i mózgu.
U zdrowej osoby, poziom glukozy we krwi jest regulowany przez kilka hormonów, w tym insulinę. Jest ona produkowana przez trzustkę. Insulina jest jak klucz, który otwiera glukozie przejście z krwi do komórek organizmu.
|
Więcej…
|
Sztuka odżywiania dla zaawansowanych
|
Jak i dlaczego czujemy głód?
Robimy się głodni, szukamy jedzenia, jemy – to wydaje się takie proste. Jednak dopiero zaczynamy rozumieć ten proces. Głód jest dobrym przykładem tego jak, zarówno wewnętrzne i zewnętrzne czynniki wpływają na nasze zachowanie. Poniżej przybliżymy te pierwsze, składające się na fizjologię głodu.
Głód – pod chemiczną kontrolą.
Gdy jesteś głodny zapewne myślisz przede wszystkim o swoim żołądku. Wszyscy przecież znamy burczenie i skurcze żołądka! Dlatego badacze Cannon i Washburn (1912) postanowili sprawdzić czy żołądek rzeczywiście odpowiada za uczucie głodu. W ich słynnym eksperymencie Washburn połknął balon podłączony do rurki, dzięki której można było go napełnić. Ustalili, że gdy balon jest nadmuchany skurcze żołądka znikają, a badany nie czuje się głodny. Dziś wiemy, że działo się tak za sprawą sygnałów odbieranych przez receptory w rozciąganej przez balon ścianie żołądka, które docierają do naszych mózgów. Później teoria ta została przyćmiona przez odkrycie faktu, że po usunięciu żołądka dalej można odczuwać głód (Tsang 1938).
Zatem żołądek nie ma przeważającego wpływu na odczuwanie głodu. Co więc sprawia, że czujemy się głodni? Dziś wiadomo, że kluczową rolę odgrywają liczne hormony1i neuroprzekaźniki2. Lista ich nie jest zamknięta, ponieważ wciąż odkrywane są nowe związki. Jednak wszystkie można podzielić na dwie grupy: pobudzające apetyt (oreksygeniczne) i hamujące go (anoreksyheniczne).
|
Więcej…
|
Sztuka odżywiania dla zaawansowanych
|
Istnieje ścisły związek między spożywanym produktem zawierającym węglowodany, a poziomem glukozy we krwi. Zależność tę wykorzystano tworząc pojęcie indeksu glikemicznego (IG). Węglowodany znajdują się w większości produktów żywnościowych w postaci cukrów prostych, np. glukoza, fruktoza, galaktoza i złożonych, np. sacharoza, laktoza, skrobia, celuloza. Prawie wszystkie są trawione, zamieniane na glukozę i w tej postaci wędrują do krwi.
Indeks glikemiczny wskazuje, jak szybko, po zjedzeniu danego produktu węglowodanowego, podnosi się poziom glukozy we krwi. Wartość IG dla poszczególnych produktów waha się od 0 - 100 i wyraża się w procentach. Za wzorzec przyjęto glukozę , której IG = 100.
|
Więcej…
|
Sztuka odżywiania dla zaawansowanych
|
Możesz spotkać się ze słowem – kazeina; kryje się ona również pod nazwą „białka mleka”. Czytaj etykiety, by wiedzieć czy masz z nią do czynienia. Jest głównym alergenem mlecznym. Jej druga strona medalu to zastosowanie w przemyśle – przeczytaj gdzie.
Kazeina jest najważniejszym białkiem mleka. Stanowi ona około ¾ ogólnej ilości białek mleka. Zawartość w mleku krowim wynosi 2,4-2,6%. Skład elementarny kazeiny to: węgiel C (53%), wodór H (7%), tlen O (22%), azot N (15,65%), siarka S (0,76%), fosfor P (0,8550%). Kazeina jest białkiem najbardziej przydatnym jako materiał budulcowy do syntezy hemoglobiny i białek osocza krwi. Po spożyciu mleka tworzy ona w żołądku skrzep, który jest bardziej podatny na działanie enzymów trawiennych niż, np.: białka w produktach mięsnych.
|
Więcej…
|
Artykuły
|
O EHEC O104: H4 dla wszystkich dbających nie tylko o pierwiastek sztuki, ale i bezpieczeństwa w odżywianiu.
W związku z wystąpieniem na terenie Niemiec ognisk zachorowań wywołanych baterią E. coli przedstawiamy fakty dotyczące bakterii oraz sposoby, które pomogą obniżyć zagrożenie zachorowaniem, a w konsekwencji pozwolą cieszyć się bogactwem smaków, zapachów warzyw i owoców bez obaw o zdrowie swoje i rodziny.
|
Więcej…
|
Sztuka odżywiania dla zaawansowanych
|
Czy cebula jest stara jak świat? Jakie ma właściwości? Komu służy? I, wreszcie, jak stosować cebulę w codziennej diecie? Zapraszamy do lektury
Odrobina historii
Cebula pojawiła się w 3500r. p.n.e. Uchodziła za jedne z niewielu pokarmów, który nie psuł się podczas zimy. Nasi przodkowie docenili trwałość tego warzywa i zaczęli je uprawiać w celach spożywczych. Widniała w spisie pokarmów robotników egipskich, jako produkt dodający "chęci do pracy". Nieznana jest data rozpoczęcia uprawy w Polsce, wiadomo jednak że była spożywana od XIV wieku.
|
Więcej…
|
Sztuka odżywiania dla zaawansowanych
|
Co to jest allicyna, czy czosnek zawiera mangan i selen, jak wykorzystać czosnek dla zdrowia - dowiesz się, czytając poniższy artykuł.
Szczypta historii
Czosnek to roślina, która posiada korzystne właściwości zdrowotne. Jest jednym z najstarszych środków leczniczych, uważanych już w XVI wieku p.n.e. Wiele źródeł podaje, że starożytni lekkoatleci przed olimpiadą żuli ząbek czosnku, natomiast Indianie amerykańscy wykorzystywali czosnek do gojenia ran. Chińczycy stosowali herbatę czosnkową do łagodzenia objawów cholery i czerwonki. Był on również składnikiem "octu czterech złodziei", stosowanym w zwalczaniu zarazy w Marsylii w latach 70-tych XVIII wieku.
Właściwości czosnku
Czosnek ma wiele właściwości leczniczych wynikających z jego składu. Wśród istotnych składników ważną rolę odgrywają związki siarkowe, które pochodzą z przemiany aminokwasów, nadające charakterystyczny zapach.
|
Więcej…
|
Artykuły
|
Dieta białkowa, kopenhaska, Atkinsa, Kwaśniewskiego, jogurtowa, owocowa… Obecnie istnieje kilkaset przeróżnych diet, dostępne są w internecie, gazetach, telewizji. Co jakiś czas pojawia się moda no nową „cudowną” dietę. „Schudnij bez wyrzeczeń”, „jedz ile chcesz i chudnij”, „zrzuć 10kg w 2 tygodnie” ze wszystkich stron jesteśmy atakowani podobnymi hasłami, które zachęcają do stosowania danej diety.
Dużo słyszymy o ich cudownych efektach, ale jaki naprawdę mają wpływ na zdrowie, funkcjonowanie organizmu i nasze samopoczucie… Na te pytania postaram się odpowiedzieć i przedstawić całą prawdę na temat najbardziej popularnych diet.
Dziś dieta doktora Dukana, zwana inaczej dietą białkową.
|
Więcej…
|
Artykuły
|
Co to właściwie jest gluten? Gdzie występuje? Czym się różni celiakia od alergii na gluten? Kto może go spożywać, a kto nie? Jak uzyskać gluten domowymi sposobami? Jak wykryć gluten w wędlinach? Co to jest dieta bezglutenowa i dla kogo jest przeznaczona? Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny znajdujące się w ziarnach popularnych zbóż, jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto, orkisz.
Właściwości glutenu
Wartość odżywcza glutenu jest niewielka, jednak gluten posiada rzadko spotykane wśród innych białek właściwości fizykochemiczne i mechaniczne takie jak: ● elastyczność, ● sprężystość, ● lepkość, ● plastyczność.
|
Więcej…
|
|
|