Przykładowy jadłospis dla dziecka w okresie jesienno-zimowym

Pora jesienno-zimowa to czas, kiedy w sposób szczególny powinniśmy zadbać o dietę dziecka.

Dobrze skomponowany jadłospis pozwoli wzmocnić odporność naszych pociech i uniknąć częstych i długo trwających infekcji.

Organizm dziecka w tym okresie potrzebuje przede wszystkim ciepłych i rozgrzewających posiłków i napojów. Ograniczamy do minimum wszelkie produkty wychładzające, takie jak: nabiał, cukier/słodycze, cytrusy, białą mąkę oraz zimne napoje i soki.

Jak wspomóc organizm dziecka w tym okresie:

 

  • zamiast surowych owoców i warzyw podawaj więcej duszonych i gotowanych

  • zamiast cytrusów - krajowe owoce (jabłka, gruszki) - najlepiej podduszone, gotowane, z kompotu

  • zamiast słodyczy - bakalie, owoce świeże i suszone,domowe słodycze bez białego cukru i białej mąki

  • zamiast produktów na białej mące (typu kanapka na śniadanie) - więcej gotowanych zbóż w postaci kasz i płatków zbożowych

  • zamiast soli - więcej przypraw i ziół rozgrzewających: świeży imbir, kardamon, cynamon, goździki, tymianek, koper włoski, bazylia, kurkuma, rozmaryn

  • zamiast nabiału (z wyjątkiem masła i jaj) - więcej produktów na bazie mleka roślinnego, pasty warzywne i zbożowe, ewentualnie nabiał kozi i owczy

  • zamiast sklepowych mrożonek - świeże produkty

  • zamiast zimnych napojów i soków: ciepła woda, kompoty naturalne, soki owocowe i warzywne niedosładzane, rozcieńczane gorącą wodą, herbaty ziołowe (koperkowa, rumiankowa, z lipy, melisa), herbaty owocowe bez sztucznych aromatów (żurawinowa, z dzikiej róży, malinowa), herbatki ziołowo-owocowe (miętowo-jabłkowa, gruszkowo-cynamonowa, melisa z gruszką), herbatki rozgrzewające (cynamonowa, imbirowa, anyżkowa), kawa zbożowa, kakao naturalne

 

Dwutygodniowy jadłospis (pamiętaj, że to inspiracja, nie instrukcja):

 

Zupa w przedszkolu

Obiad to główny posiłek w przedszkolu. Czy jest dobrze zbilansowany? Zrównoważony i odżywczy? Z jakich produktów został przygotowany? I czy możliwa jest wysoka jakość surowców i duża wartość odżywcza posiłków przy małym budżecie?

Tym razem zajmiemy się zupami – łatwymi do przygotowania, pożywnymi i urozmaiconymi.

Zupy należą do tradycyjnych dań polskich, przygotowywanych z warzyw i zbóż dostępnych w okolicy, czasami z dodatkiem mięsa. Używając łatwo dostępnych produktów krajowych, można ugotować wiele zup, w różnych kombinacjach smakowych.

Jak ugotować zdrową zupę

  • składniki zup powinny być urozmaicone, świeże, nie mrożone, sezonowe
  • zupy powinny być świeżo gotowane, nie odgrzewane
  • nie powinny być dodawane polepszacze smaku typu kostka rosołowa czy przyprawa wegeta
  • sól dodawana jest w małych ilościach (sól morska lub kamienna)
  • powinny przeważać zupy jarskie (zupy nie muszą być gotowane na kościach, mięsie czy z dodatkiem kiełbas)
  • zupy powinny zawierać dużo różnorodnych przypraw, ziół i zieleniny
  • zagęszczanie mąką i zabielanie śmietaną powinno być zastępowane innymi praktykami kulinarnymi
  • produkty rafinowane: biała, zwykła mąka, ryż czy makaron powinny być zastępowane produktami pełnoziarnistymi
  • na liście zakupów nie powinno być zupek w proszku i gotowych mieszanek przypraw.

Żywność wysokoprzetworzona

Im krótsza droga żywności z pola na stół, tym jest ona zdrowsza.

Żywność naturalna to pojęcie stosunkowo łatwe do zrozumienia, piszemy o niej w ramach projektu Zdrowy Przedszkolak.org.
Jeszcze 100 la temu żywność naturalna, lokalna i sezonowa była podstawą żywieniową każdej rodziny. Nasze babki latem robiły chłodniki, ziemniaki podawały z zsiadłym mlekiem; zimą była własnoręcznie kiszona kapusta, a na obiad był gulasz z kaszą.

Tylko jedzenie naturalnej żywności zapewnia nam zdrowie, dobre trawienie i przyswajanie wartości odżywczych.

Żywność przetworzona.

Człowiek przetwarza żywność od stuleci: kroi, gotuje, piecze, suszy, kisi.

Warto przeczytać

Zawsze piszemy jasno, prosto i zrozumiale. Tworzymy artykuły DLA Was.