Przykładowy jadłospis dla dziecka w okresie jesienno-zimowym
Pora jesienno-zimowa to czas, kiedy w sposób szczególny powinniśmy zadbać o dietę dziecka.
Dobrze skomponowany jadłospis pozwoli wzmocnić odporność naszych pociech i uniknąć częstych i długo trwających infekcji.
Organizm dziecka w tym okresie potrzebuje przede wszystkim ciepłych i rozgrzewających posiłków i napojów. Ograniczamy do minimum wszelkie produkty wychładzające, takie jak: nabiał, cukier/słodycze, cytrusy, białą mąkę oraz zimne napoje i soki.
Jak wspomóc organizm dziecka w tym okresie:
-
zamiast surowych owoców i warzyw podawaj więcej duszonych i gotowanych
-
zamiast cytrusów - krajowe owoce (jabłka, gruszki) - najlepiej podduszone, gotowane, z kompotu
-
zamiast słodyczy - bakalie, owoce świeże i suszone,domowe słodycze bez białego cukru i białej mąki
-
zamiast produktów na białej mące (typu kanapka na śniadanie) - więcej gotowanych zbóż w postaci kasz i płatków zbożowych
-
zamiast soli - więcej przypraw i ziół rozgrzewających: świeży imbir, kardamon, cynamon, goździki, tymianek, koper włoski, bazylia, kurkuma, rozmaryn
-
zamiast nabiału (z wyjątkiem masła i jaj) - więcej produktów na bazie mleka roślinnego, pasty warzywne i zbożowe, ewentualnie nabiał kozi i owczy
-
zamiast sklepowych mrożonek - świeże produkty
-
zamiast zimnych napojów i soków: ciepła woda, kompoty naturalne, soki owocowe i warzywne niedosładzane, rozcieńczane gorącą wodą, herbaty ziołowe (koperkowa, rumiankowa, z lipy, melisa), herbaty owocowe bez sztucznych aromatów (żurawinowa, z dzikiej róży, malinowa), herbatki ziołowo-owocowe (miętowo-jabłkowa, gruszkowo-cynamonowa, melisa z gruszką), herbatki rozgrzewające (cynamonowa, imbirowa, anyżkowa), kawa zbożowa, kakao naturalne
Dwutygodniowy jadłospis (pamiętaj, że to inspiracja, nie instrukcja):